El potencial de l’edició gènica en plantes
Sabies què…?
Sabies què…?
Avenços en biotecnologia vegetal
Línia temporal des de la domesticació de les plantes fins a les últimes tècniques
biotecnològiques
Els humans comencen a domesticar plantes, seleccionant trets desitjables com a fruits més grans o grans més fàcils de collir.
Gregor Mendel publica el seu treball sobre genètica, que estableix les bases de l’herència i de la recerca genètica moderna.
Es desenvolupa la mutagènesi per radiació i per productes químics, que consisteix a exposar les plantes a aquests agents per a induir mutacions aleatòries en el seu ADN.
Es crea el primer organisme modificat genèticament: un bacteri.
Es crea la primera planta modificada genèticament (una planta de tabac), utilitzant un bacteri per a inserir un gen forà.
S’aprova la venda als Estats Units del primer cultiu modificat genèticament, el tomàquet Flavr Savr.
A partir d’aquest any els cultius modificats genèticament, com la soia, el cotó i el blat de moro, s’adopten àmpliament en l’agricultura als EUA.
A partir d’aquest any es desenvolupa la millora assistida per marcadors, que utilitza marcadors genètics per a seleccionar els trets desitjats en varietats obtingudes de manera tradicional.
Es publica per primera vegada l’ús de CRISPR-Cas9 com a eina per a editar genomes. Aquesta tècnica d’edició gènica permet fer canvis precisos en l’ADN.
Investigadors utilitzen CRISPR per a crear un cultiu resistent a la sequera.
La Unió Europea equipara legislativament les plantes editades genèticament amb els organismes modificats genèticament.
CRISPR s’utilitza per a crear una planta de soia amb major resistència a un herbicida comú.
La Unió Europea debat un nou estatus legislatiu per als organismes editats genèticament que els diferenciï dels organismes modificats genèticament.
Avenços en biotecnologia vegetal
Membres del Consorci CRAG:
El CRAG és membre de:
Projecte de divulgació finançat per: